Vernisajul expoziţiei “Seminţe de cer” Petre Daniel Pițu
Marţi, 21 mai 2013, ora 18.00 la Universitatea Populară “Ioan I. Dalles” a avut loc vernisajul expoziţiei de picture “Seminţe de cer” autor Petre Daniel Pițu ce va fi deschisă până în 15.06.2013
“Semințe de cer…” – o metaforă ce și-a găsit loc și spațiu într-un peisaj citadin, pe simezele Sălii Dalles, de pe bulevardul Magheru.
Lucrările sale sunt o legătură, o scară, o punte între partea reală (figurativă) și ancestral. Transcendența pare să fie laitmotivul expoziției.
Apar simboluri, interpretări, lucrări bi sau tripartite. “Simbolul copacului”, cel al cunoașterii, se rupe și devine copac cosmic, cu alte valențe și interpretări. “Stâlpii funerari”, pe care-i regăsim în Ardeal, în Maramureș, când preotul vine “să-i citească stâlpii” celui adormit, devin coloane de cer, coloane de piatră, cu capiteluri și caneluri, “aduse” de Petre Daniel Pițu din mitlogia greacă, doar pentru ca mesajul să devină mai puternic. Apar elemente sculptate: pasărea suflet, elemente vegetale, zoomorfe și antropomorfe.
Pe una dintre simeze am descoperit “Cămașă de câmp”. O lucrare ce emoționează prin puritate, prin temă dar mai ales prin redare..
Pare cel mai frumos veșmânt din toate timpurile, sau poate e doar un gând al meu… Simplitatea și frumusețea sunt redate într-o cromatică sobră, non expresionistă, cu influențe din zona gestualului și neo expresionismului.
În tabloul “Scoarță – stâlp – coloană” are ca temă puritatea sufletului uman, transpusă, ce se înalță catre cer. Scara pe care urca sufletele si pe care urca ingerii… Scoarța e obiectul de zi cu zi, în antiteză cu celelelate două. Tot din ciclul religioase: lucrarea intitulat[“Lingurarul”, aici un stativ cu elemente creștne: crucea, iar jos, din nou, scoarța, acum redată în contrast cu fundalul, făcând voit o delimitare a spațiilor.
Într- una dintre lucrări, Petre Daniel Piţu creează o dualitate, pentru ca în cadrul unui tabloul apare un poem al său ce vine să suplinească profunzimea ideilor…
“Voi da culoare lumii
Căci asta-mi e menirea
Ca un monah în grotă
Ce-așteaptă mântuirea….”
“UT PICTURA POESIS” – pictorul, devenit poet tocmai datorită creațiilor și preocupărilor sale !
“Semințe de cer” – de la figurativ la metafizică, semințe ce urcă spre cer, obiectul obșnuit e transpus spre altă dimensiune și timp, spre ancestral și metafizic. Este tabloul care dă și titlui expoziției…
O altă lucrare ce te duce cu gândul la Velasquez: este un Crist pictat însă tot în manieră neo expresionistă, într-o monocromie de roșu. Sângele mântuitorului…
Petre Daniel Piţu pare (și este) preocupat de redarea sentimentelor, a senzațiilor subiective și nu de cea a realității exterioare. Explorează ființa umană, momentele importante ale vieții – nașterea, botezul, nunta, moartea, cu atenția unui profesor….Surprinde și redă lumea satului,fiind un fin observator al stărilor, emoțiilor umane. Lucrările sale – figurative și narative,cromatica sa, uneori contrastantă, amintește de stiull sauvage al fauvștilor.
Știe să surprindă din câteva linii fizionomia unui personaj și să creeze sau să redea atmosfera din jurul acestuia. Lucrările sale aduc privitorului, spectatorului adevărul uman surprins în ipostaze alese cu grijă se dezvăluie sub semnul conștiinenței și al simplității..
Acel dictum al lui Marcel Duchamp, conform căruia pictura “trebuie să servească spiritului” nu-i este străin.
E un povestitor, un narator ce reușește să te poarte și să te ducă în lumea imaginată sau știută de el, în lumea satului real sau în satul imaginat de el, în care simplitatea obiectelor te întoarce înapoi în timp și te face te face să realizezi frumusețea simplității.
Imaginile capătă valențe lirice, de inspirație fie tradiționalistă, fie
religioasă. Teme recurente in creatia unui artist
Unele decodate, altele nu..
În lucrările pictorului Petre Daniel Pițu de pe simezele de la Dalles din expoziția pe care singur și-a intitulat-o și interpretat-o ”SEMINTE DE CER” veți întâlni, așa cum el insuși vă va explica, o pictură gestuală cu influențe neoexpresioniste, conceptuală și de transavangardă, ce reflectă ideea de libertate figurativă sau imaginară, metafizică și uneori abstractă a spațiului misticii, mitologiei dar și al credinței populare, a simbolurilor, arhetipurilor și ornamenticii simple. Intrați la sala Dalles, veți cunoaște un mare pictor și un excelent povestitor…
Liliana POPA
istoric de artă
27 mai 2013
Comentariul pictoruluiȘ
-Conceptuala prin ”POEM INTERIOR CU OBIECT”, text-poem propriu scris pe panza ce vizualizeaza exprimarea unei idei.
-Gestuală prin dinamismul mișcării și spontaneitatea tușei, prin traseele mari, vibrate, cu pete picturale contrastante, precum și suprapuneri grafice, toate acestea vin să scoată compozițiile din starea lor statică și le duce mai departe către un fapt, o acțiune.
-Neoexpresionistă prin revenirea la valorile locale, aici ale purității naturii, satului, individului, a obiectelor simple, a figurilor poetice și mitice-“ DEAL-FATA-COCOS”
-Transavangarda prin revenirea la o pictura liberă, figurativă, fără constrângeri și bariere, care nu neaga influențe ale Renașterii “CHRIST”
In pictura mea manifest interes pentru expresionismul figurativ și uneori abstract -”MIRI-DEAL-PADURE”, “CAMASĂ PE CAMP’, “ȘTERGURI-LADĂ-SCOARȚĂ”, dar și pentru reprezentări arhetipale, alegorice, mitologice, religioase, atemporale și metaforice-“SEMINȚE DE CER”, “ZBORUL PĂSĂRII SUFLET”, “SCOARȚA- STĂLPI-COLOANA DE CER”.
Narativ și fluid, dar și ambiguu, sa parcurg un drum in care nu dau raspunsuri, ci pun intrebari, de la real la suprarenal, de la fizic la metafizic, de la concret la abstract, de la liric la epic.
Comentarii recente