Nicolae Voiculeţ s-a alăturat campaniei „Români pentru o lume”

Este artistul român care a urcat pe scenă încă de la vârsta de cinci ani şi de atunci reprezintă şi promovează România pe marile scene ale lumii, evidenţiind puterea incredibilă a sunetului şi autenticităţii româneşti, prin nai. A concertat în faţa a numeroase personalităţi mondiale, de la preşedinţi de stat la familii imperiale, s-a implicat intens în campanii umanitare, fiind aliat al celor în suferinţă, dăruindu-le speranţă şi credinţă prin puterea sunetului său. Iar „Români pentru o lume” este campania naţională de care celebrul naist român Nicolae Voiculeţ se simte mândru să fie alături.

Nicolae Voiculeţ

Nicolae Voiculeţ

Î: De ce aţi ales să vă alăturaţi campaniei „Român pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache?

R: Ţara noastră se află într-un punct culminant de criză. Nu vorbim de o criză economică ci de o criză a identităţii şi a valorilor, ca şi caracteristică a epocii moderniste în care ne aflăm. Suntem o ţară bogată spiritual, avem oameni care au scris istorie în toate domeniile şi care au promovat această ţară, plină de tradiţie şi de cultură, peste tot în lume. În ciuda acestor vestigii sacre, ne aflăm în punctul în care negăm un trecut care ne reprezintă şi de care nu trebuie să ne fie ruşine, ci din contra, să genereze un viitor şi mai bun, prin continuitate şi demnitate. Copiilor noştri le lipsesc modelele. Mass-media promovează non valorile, iar noi încercăm să ne luptăm cu această imagine falsă creată de aşa zise „dive ale momentului”, care ne depărtează de esenţă şi de adevăr, dar pe care copii noştri le văd peste tot. Sunt onorat să mă alătur acestei campanii şi cred că trebuie să ne unim cu toţii forţele în a ne recupera identitatea, forţa şi istoria. Avem nevoie să ne amintim cine suntem, un popor cu istorie, demn, iar copii noştri trebuie să preia această bogăţie culturală şi să o transmită mai departe, peste generaţii.

Î: Prin „vocea” dvs, în această campanie, se doreşte încurajarea românilor să îşi urmeze visul indiferent de segmentul cultural în care activează. Ce sfaturi aveţi pentru cei care doresc să vă calce pe urme?

R: Noi toţi suntem aici cu un scop, trebuie să credem în noi înşine şi în Dumnezeu. Orice dorinţă care vine din suflet, este manifestarea iubirii lui Dumnezeu şi calea pe care trebuie să o urmăm cu devotament şi cu încredere. Lucrurile „mari” vin ca urmare a unui sacrificiu şi a unui efort care, de cele mai multe ori, pare imposibil. Menirea unui artist este de a le dărui oamenilor emoţie, iubire şi speranţă. Artistul este ca un preot care dăruieşte lumina. Preia păcatele celor care ajung la el şi dăruieşte iertare, încredere şi speranţă. Dacă acest schimb nu există, artistul nu reuşeşte să se facă înţeles şi nu transmite emoţia mai departe. Este o cruce grea, necesită multă dăruire şi este un lucru pe care îl poţi face doar atunci când scopul tău este divin şi în armonie cu cei din jurul tău. Dacă visul tău are ca fundament un scop în favoarea binelui, urmează-l, vei fi capabil de dăruire şi vei primi în schimb, această împlinire sufletească pe care scena o oferă. Aşa cum un doctor nu poate opera fără cruce, un preot nu poate sluji fără credinţă, un artist nu are nimic de oferit fără IUBIRE .

Î: În ultimii ani, cu precădere în România, educaţia pare să aibă un rol tot mai secundar în formarea unui individ. Pe cine găsiţi dvs. răspunzător pentru acest fapt?

R: Răspunzător pentru acest fapt este accesul la informaţie. Acum 24 de ani, ca să poţi face un eseu sau o lucrare, necesita foarte multe ore petrecute în biblioteca şcolii şi acasă. Astăzi, este nevoie de câteva secunde, pentru un click care îţi face tema. Nu am fost pregătiţi pentru democraţie şi nu am ştiut ce să facem cu ea, iar ce se întâmplă astăzi este doar un efect al necesităţii de abundenţă. Verbul a „dobândi” a fost înlocuit de verbul „a avea”. Vrem din ce în ce mai mult, dar fără să facem nimic. Nu mai stimulăm creativitatea şi nu mai punem respect pe pasiune, ci pe bani. Părinţii îşi îndrumă copii să urmeze meserii care produc bani mulţi, nicidecum să identifice şi să exploateze la maxim calităţile copilului sau abilităţile sale native.

Î: Ce soluţii vedeţi pentru combaterea acestei situaţii?

R: Soluţia constă în realizarea de campanii sociale de educare a populaţiei şi de reorientare. Trezirea poftei pentru cultură şi campanii de conştientizare. Suntem atât de ocupaţi să facem bani încât nici nu realizăm ce se întâmplă. Focusul să fie pe copii şi adolescenţi. Ei sunt cei care au nevoie de ajutor, de direcţie şi de un impuls. Viitorul lor îl reprezintă acţiunile noastre de mâine pentru copii noştri.

Pentru astfel de români precum Nicolae Voiculeţ a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.

E rândul tău să pui România pe hartă!

Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro şi pagina oficială de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume

 

******

Despre campanie

„Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Parteneri principali: Primăria Sectorului 1 Bucureşti

Parteneri: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional George Enescu, Universal Music Romania

Sponsori: Amgen; Asirom; Aristocrat Events Hall; BASF; Birou de Arhitectură Pintilie; Casa Anke; Gilescu, Văleanu şi Partenerii; IBIS Hotels; DB Schenker; Intesa Sanpaolo Bank; RIFIL; Sense; Ţuca Zbârcea & Asociaţii; DSV SOLUTIONS, Mobilorama

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Money TV, Spectacular TV, Getica OOH, Defi România, Flash, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Cocor, Rebus, Observatorul Cultural, Q Magazine, Ziarul Ring, Revista Centrul Vechi, Deutsche Zeitung, Şapte Seri, Academia Caţavencu, România Liberă, eva.ro, cinefan.ro, stirifeldefel.ro, Oglinda literară, egophobia.ro, avocatnet.ro, lsrs.ro, Book Mag, Art Act Magazin, Revista NOMEN ARTIS, Calendar Evenimente

 

Lăsați o părere

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Provided by orange county short sale specialist