Lansare de carte – Încrustaţii de Ştefan Goanţă

Dacă v-aţi obişnuit cu lansările de carte doar în mediul urban, Fundaţia Ateneul Cultural „Ştefan Goanţă” şi Asociaţia „Pro Liebling”, două organizaţii neguvernamentale prin care s-a creat mediul asociativ în Liebling, s-au gândit că pot depăşi acest tabu şi să ofere astfel de activităţi şi publicului din mediul rural, despre care nu se poate spune că este mai puţin obişnuit cu lectura. Astfel, sâmbătă, 13 septembrie 2014 , sala Centrului de Documentare şi Informare din cadrul Şcolii Gimnaziale din Liebling a găzduit un eveniment cultural de excepţie: lansarea cărţii „Încrustaţii” a scriitorului Ştefan Goanţă. Realizarea evenimentului a devenit posibilă datorită Editurii „Eubeea” din Timişoara, coordonată cu pricepere şi talent de către scriitorii Nina Ceranu şi Ilie Chelariu, editura fiind prezentă la Liebling prin doamna Nina Ceranu, care a publicat în condiţii grafice excelente o selecţie din publicistica scriitorului Ştefan Goanţă.

IMG_6354

Prozator şi dramaturg, apreciata activitate gazetărească (C.Cubleşan) a lui Ştefan Goanţă, desfăşurată de-a lungul anilor, vine să complinească profilul scriitorului, prezent în presa românească de dinainte de 1990 şi după acest an de hotar. După opinia sa, tabletele din acest volum sunt „foarte succinte note” care „nu se vor decât exprimări telegrafice ale unor idei şi, implicit, invitaţii către aprofundarea unor subiecte sau teme majore”(Ştefan Goanţă).

Prezentă la lansarea cărţii, scriitoarea timişoreană Maria Niţu, cu rădăcini bine înfipte în pământul Olteniei, la Celaru, critic literar, a subliniat, printre altele: „Încrustaţii este un volum de publicistică, un volum firesc în palmaresul scrierilor lui Ştefan Goanţă, care-l definesc ca scriitor militant. Nefiind un scriitor retras în turnul de fildeş al universului intim, pentru el angajarea socială a fost ca o condiţie sine qua non a existenţei şi formării sale scriitoriceşti . Trebuia să iasă în arenă, să-şi exprime opinia, să folosească eficient cuvântul, ca armă de luptă , iar aceasta putea fi zilnică numai prin presă, tribuna de la care putea lua atitudine, combativ, ca un purtător de cuvânt al societăţii civile şi ca un formator de opinie. Prozatorul care şi-a desfăşurat talentul epic pe sute de pagini de roman, prin aceste «încrustaţii», dovedeşte că poate scrie cu talent şi texte concentrate, de o pagină, tablete concise. Meritul deosebit e că n-a făcut rabat de la responsabilitatea de scriitor, să cedeze cerinţelor presei cotidiene, limbajului jurnalistic teribilist, agresiv, tabloid, ori subiectelor de scandal şi de senzaţie pentru raiting, pentru atragerea publicului, ci a rămas fidel misiei de apostol prin cuvânt. Tabletele sunt valabile şi acum şi pentru oricând. Sunt chiar „încrustaţii” care rămân în timp, în memoria lemnului şi a hârtiei, ca un tatuaj cu cuţitul de desfăcut plicuri cu scrisori către viitor.”IMG_6357

Pregătită în anii 2009-2010 de către autor, care i-a dat şi titlul, această ediţie este îngrijită de către profesoara Irina Goanţă, iar prefaţa este semnată de către scriitorul şi criticul literar Constantin Zărnescu, care, în urma lecturării articolelor-poeme din volumul „Încrustaţii”, constată oarecum surprinzător „că ele aparţin unui om de solidă, aleasă cultură, care nu se supune şi nu cedează în faţa presiunii zilei; a efemerului („ephemeridas”, în limba greacă, înseamnă… ziar, cotidian!…) Expresivitatea (stilul) autorului nostru nu sunt perisabile!… Fie că scrie despre «echitate», «depolitizarea unor instituţii», «zvonuri şi zvonarzi» (răspândaci), noul C.P.U.N., «referend», «manipulări», «furturi politice», «false privatizări», scriitorul ŞTEFAN GOANŢĂ se comportă ca un autor de expresie artistică; viziunea sa, în acest context, aparţine unui autor complet.” Pentru distinsul scriitor clujean, „ÎNCRUSTAŢII reprezintă, în jurnalistica românească postdecembristă, un aport valoros, adus de un scriitor complet, care ne-a lăsat o operă realizată artistic.Vom întâlni în această carte, aceeaşi vitalitate, vioiciune şi poezie, acelaşi stil inconfundabil – original, specific întregului său univers creator. Fluxul de romancier se simte şi aici, filtrat de esenţele şi timbrul artei. Gen esenţial scurt, ironic şi epigramatic , precum satirele, poeziile, catrenele şi epigramele sale, ÎNCRUSTAŢIILE vor fi receptate şi drept teorii şi consideraţii ale acelui AUTOR – complet – «bijuterii artistice», tăiate şi şlefuite, «la cuţit», în lemn şi cremene, în cuvinte şi în vinişoarele marmurei.”

 

Lăsați o părere

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Provided by orange county short sale specialist